Η Νότια Αφρική - Το αληθινό πρόσωπο 2010 ΦΙΦΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Η φτώχεια αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα στη Νότιο Αφρική, που φέρνει τον πληθυσμό αντιμέτωπο με την κακή διατροφή, με τις αρρώστιες και τη βία.
Το 2002, δύο απ' τα τρία νοικοκυριά στις κωμοπόλεις των μαύρων στο Κέηπ Τάουν δεν είχαν αρκετό φαγητό για να φάνε.
Οι φτωχοί μαύροι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από τα δυναμικά οικονομικά κέντρα, τη στιγμή που το 97% της οικονομίας παραμένει στα χέρια των λευκών και στις κωμοπόλεις γύρω από το Κέηπ Τάουν το 76% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας των $42 το μήνα.
Επί απαρτχάιντ η εργασία με ημερομίσθιο είναι ζωτική για τα φτωχά νοικοκυριά της Νοτίου Αφρικής εν μέρει, γιατί η αρπαγή της γης από τους αποικιοκράτες και το απαρτχάιντ κατέστρεψαν την αγροτική οικονομία των μαύρων προκειμένου να δημιουργηθεί φτωχή εργατική δύναμη.

Οι συνθήκες για τους φτωχούς μαύρους έγιναν χειρότερες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών καθώς η Νότιος Αφρική δεν συνήλθε ποτέ από την πετρελαϊκή κρίση του 1974. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των μαύρων στη Νότιο Αφρική γνώρισαν σημαντική μείωση του εισοδήματός τους λόγω του πληθωρισμού.
Η σημερινή κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ανεργία και να αντιστρέψει τις αδικίες του παρελθόντος εφαρμόζει την πολιτική της "καταφατικής δράσης" που στον τομέα της εργασίας δίνει προτεραιότητα στους μαύρους, πολιτική που έχει δεχτεί σημαντική κριτική ως νέα μορφή διάκρισης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής ακολουθεί τις θεωρίες νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που εντείνουν το ζήτημα της φτώχειας.
Τη στιγμή που η χώρα έχει ένα εξωτερικό χρέος 27δις δολαρίων, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και προωθεί την κατάργηση των κρατικών παροχών, την ανεξέλεγκτη ελευθερία της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή του νερού που το τελευταίο διάστημα έχει ξεσηκώσει ένα ιδιαίτερο αντάρτικο στο Σοβέτο.

http://hamomilaki.blogspot.com/2010/06/2010-fifa-world-cup_12.html

...προφανώς περιμένουν κι αυτοί τα έσοδα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας τέτοιας παγκόσμιας διοργάνωσης, όπως εμείς με την ολυμπιάδα - της οποίας διοργάνωσης πρέπει να πω: ήμουν πολέμιος.
μια χώρα που μαστίζεται από πείνα, δίψα και ασθένειες, το τελευταίο που θα έπρεπε να την ενδιαφέρει θα ήταν η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
αν, εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι για όσο κρατάνε οι αγώνες μπαίνει χρήμα στη χώρα και ο λαός μακάριος απολαμβάνει τη "θεά μπάλα", τί άλλο όφελος έχει να περιμένει;
πώς θα βοηθήσει η διοργάνωση τους έγχρωμους αυτόχθονες να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους;
το απαρτχάιτ "έπεσε" αλλά οι συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού είναι σε άθλια επίπεδα και το ΕΙΤΖ ξεκληρίζει ολόκληρα χωριά.
μήπως θα βελτιωθεί το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση, η βία κατά των μαύρων θα σταματήσει, η ανεργία θα βελτιώσει τα ποσοστά της, η δικαιοσύνη θα σταματήσει να βγάζει αποφάσεις βασιζόμενες στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία;
το σίγουρο είναι πως γι' άλλη μια φορά κερδισμένες είναι οι πολυεθνικές.
άρτος και θεάματα: μόνο που εδώ ο άρτος, είναι είδος...πολυτελείας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter