Ρατσισμός
Τι είναι δηλαδή ρατσισμός?
Ρατσισμός είναι με πολύ απλά λόγια το να υποτιμάς τον άλλον με λόγια ή πράξεις κάποιες φορές οι πράξεις βίας είναι και θανατηφόρες...δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες καθημερινών φαινομένων βίας σε μετανάστες - και όχι μόνο- από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρυσή αυγή.Ο ρατσισμός είναι μια θεωρία η οποία ταξινομεί ιδιαίτερα κληρονομικά και εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στις ανθρώπινες φυλές.
φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μια συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη π.χ. τους «λευκούς» ανώτερους από τους «μαύρους». Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και των άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.
Άτομα επειδή είναι άλλης φυλής, κατάγονται από άλλη χώρα, πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή δεν πιστεύουν καθόλου σε θρησκεία, μιλάνε άλλη γλώσσα ή διάλεκτο, ερωτεύονται άτομα
του ιδίου φύλου, έχουν διαφορετικές συνήθειες, έθιμα και συμπεριφορές ή έχουν μια μειωμένη ικανότητα ή δυνατότητα συχνά γίνονται θύματα ρατσιστικής βίας.
Αιτία του ρατσισμού είναι συνήθως ένα μίγμα υπεροψίας και φόβου. Δηλαδή, από τη μια πλευρά αισθανόμαστε ότι η δική μας φυλή είναι ανώτερη - πιο καλλιεργημένη, πιο έξυπνη, πιο
πολιτισμένη κτλ. - ενώ από την άλλη αισθανόμαστε ότι η άλλη φυλή με κάποιο τρόπο μας απειλεί: είτε στρατιωτικά, είτε
πολιτιστικά, είτε ακόμη και στο επίπεδο εξεύρεσης εργασίας.
Το αποτέλεσμα, μέσα μας, είναι να βλέπουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με εχθρότητα και προκατάληψη.
Ο κάθε λαός βρίσκει τα δικά του προσχήματα όταν θέλει να στραφεί προς το ρατσισμό. Η ναζιστική Γερμανία είχε προφασιστεί τη γενετική καθαρότητα. Η Αγγλία της αποικιοκρατίας προφασίστηκε την πολιτιστική ανωτερότητα.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα, όταν έχουμε κρούσματα ρατσισμού, συνήθως αναζητούμε πρόσχημα στην εθνική μας καταγωγή, στην ελληνικότητά μας και στην ένδοξη ιστορία μας.
Το οξύμωρο είναι ότι τα μέλη της χρυσής αυγής ενώ επικαλούνται το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, όχι μόνο δεν γνωρίζουν`την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά δεν ξέρουν να γράφουν ούτε την νεοελληνική καλά καλά...
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος,
ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό
στον οποίο ανατράφηκε, έχει μέσα του την ίδια φλόγα της
ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς: έχει δηλαδή την
ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει σε κοινωνία, να
σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει. Ίσως σε κάποια εξωτερικά
ιδιώματα ή σε κάποιες συνήθειες να διαφέρει από εμάς, αλλά
αυτό θα έπρεπε να ξυπνούσε το ενδιαφέρον μας μάλλον - πώς να γνωριστούμε καλύτερα - παρά το φόβο, την κατάκριση, την
περιφρόνηση.
Τα αίτια του ρατσισμού αν και μπορεί να διαφέρουν από
κοινωνία σε κοινωνία είναι συνήθως κοινά. Καταρχήν, η έμφυτη τάση του ανθρώπου να αντιμετωπίζει με καχυποψία και από απόσταση καθετί ξένο προς αυτόν. Ας πάρουμε για παράδειγμα από τον εαυτό μας. Πόσο εύκολα άραγε θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα με κάποιον μουσουλμάνο ή κάποιον ομοφυλόφιλο;
Θα μπορούσαμε να του μιλάμε φυσιολογικά, να του συμπεριφερόμαστε φυσιολογικά και να αναγνωρίζουμε την διαφορετικότητά του; Σε αυτή την έμφυτη τάση των ανθρώπων αν προσθέσουμε και την σύνδεση ορισμένων κοινωνικών ομάδων (όπως π.χ. οι τσιγγάνοι και Αλβανοί) με παραβατική συμπεριφορά,όπως ναρκωτικά, κλοπές κ.τ.λ. ο ρατσισμός δεν αργεί να φουντώσει μέσα μας.
Αλλες αιτίες ρατσισμού είναι: οι οικονομικοί κυρίως λόγοι (π.χ. εκμετάλλευση μαύρων, σήμερα αλβανών, πακιστανών, ινδών, αφγανών που αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια). Επίσης,
η έλλειψη παιδείας (οι απαίδευτοι γίνονται κυρίως θύματα παραγάνδας, δεν μπορούν να κρίνουν, οι επιτήδειοι μπορούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας ή να τους φανατίσουν εναντίον άλλων ομάδων). Επιπλέον, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα μιας κοινωνίας (η βία, η εγκληματικότητα, η ανεργία δημιουργούν ένταση η οποία εκτονώνεται πάνω στους ξένους που γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα). Ακόμη, επιθυμία κάποιων ατόμων ή λαών για απόκτηση
δύναμης και εξουσίας (συμφέροντα οικονομικά, εδαφικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.α.). Παράλληλα αίτια ρατσισμού μπορούν να θεωρηθούν ο βαθμός επιρροής των θρησκευτικών δοξασιών και η ηθική εξαχρείωση. Οι άνθρωποι υιοθετούν ρατσιστικές αντιλήψεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν το συνάνθρωπό τους.
Ακόμη αίτια όπως η κοινωνική διαστρωμάτωση, η ανισότητα στη παροχή ευκαιριών, η κοινωνική ισότητα είναι περισσότερο θεωρία παρά πρακτική καθώς και οι προκαταλήψεις που
δημιουργούνται από την οικογένεια, την παράδοση και το περιεχόμενο των σπουδών του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Τέλος, είναι τα εθνικιστικά αίτια (οι μικροί λαοί φοβούνται την αφομοίωσή τους από τους μεγάλους και ισχυρούς και χρησιμοποιούν τον εθνικισμό τους ως ασπίδα διασφάλισης της ταυτότητάς τους).
Μορφές ρατσισμού
Ο ρατσισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και εμφανίζεται σε διάφορες περιπτώσεις. Ρατσισμός για παράδειγμα είναι να εκμεταλλεύεσαι έναν μετανάστη στη δουλειά σου και να τον
πληρώνεις χαμηλότερο μεροκάματο τόσο από αυτό που προβλέπει ο νόμος όσο και από αυτό που πληρώνεις στους άλλους – Έλληνες όμως – που εκτελούν την ίδια εργασία. Η οικονομική εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων που τους ώθησε στη μετανάστευση αποτελεί δυστυχώς για εμάς κριτήριο εκμετάλλευσης.
Στην χώρα μας υπάρχουν έντονα ρατσιστικά φαινόμενα όπως περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση της διεθνούς αμνηστίας για την Ελλάδα. Τίτλος της έκθεσης, «Ελλάδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μειονοτήτων παραμένουν στο ημίφως». Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά ρατσισμού, κάκιστων συνθηκών κράτησης σε αστυνομικά τμήματα, ομαδικών απελάσεων στον Έβρο όπου αφήνουν τους μετανάστες να περάσουν στην αντίπερα όχθη κολυμπώντας και πλήθος καταγγελιών για ξυλοδαρμούς στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, στοιβαγμένων ανθρώπων, κακών συνθηκών υγιεινής αλλά και περίπτωση βιασμού από αστυνομικούς.
Ο ρατσισμός, όπως βλέπουμε δεν είναι μακριά μας όπως θέλουμε να πιστεύουμε. Αντίθετα είναι δίπλα μας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Για την καταπολέμησή του πρέπει πρωτίστως να αναζητήσουμε μέσα μας βαθειά τις ρίζες του και να τις ξεριζώσουμε.
Επιπλέον, μία σημαντική συνέπεια του ρατσισμού είναι ότι περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες.
Παρεμποδίζεται η δημιουργική τους συμμετοχή στην κοινωνία και η εξέλιξη τόσο των ίδιων όσο και της κοινωνίας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως λόγω του ρατσισμού, κυριαρχεί ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία κοινωνική δυσλειτουργία.
Γι' αυτό και τα άτομα δε συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
Ο ρατσισμός στερεί από τους λαούς, θύματα του ρατσισμού, την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτισμό.
Τέλος, ένα συχνό και πολύ δυσάρεστο φαινόμενο είναι οι εκδηλώσεις βίας από τους ρατσιστές.
Ο εθνικισμός ο οποίος είναι επίσης μορφή ρατσισμού μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις.
Βέβαια, στο χέρι μας είναι να εξαλείψουμε τον ρατσισμό.
Η παιδεία μας θα πρέπει να είναι ανθρωπιστική.
Ακόμη η πολιτική ηγεσία δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα θα πρέπει να ασκεί υπεύθυνη πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους αλλοεθνείς και για τις μειονότητες. Ένας τρόπος καταπολέμησης του ρατσισμού είναι τα Μ.Μ.Ε. να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά να προβάλλουν τα μηνύματα των πνευματικών ανθρώπων.
Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών και η επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους να είναι ένα μέσον καταπολέμησης του ρατσισμού. Επίσης, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να διαθέτει κοινωνική συνείδηση.
Να μπορεί δηλαδή να θέτει το συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό.
Επιπλέον, η οικογένεια θα πρέπει να μη περνάει απαρχαιωμένες ιδέες και προκαταλήψεις στα νεαρά μέλη της.
Τέλος οι Διεθνείς Οργανισμοί θα πρέπει με τη σειρά τους να επιβάλλουν κυρώσεις, οικονομικές ή διπλωματικές, σε όλους όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση του κάθε ατόμου.
Χρειάζεται συνειδητός και συνεχής αγώνας αλλά και έντιμη αυτοανάλυση και παραδοχή αμαρτημάτων για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτή την φοβερή κοινωνική μάστιγα που
δηλητηριάζει όχι μόνο την κοινωνική ζωή μας αλλά και την ψυχής μας.
Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που τείνει να γίνει μάστιγα στην καθημερινότητά μας...εξαπλώνεται σαν την πανούκλα και μεις οφείλουμε ως άνθρωποι να αντιδράσουμε γιατί αρκεί να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ για να μην είσαι ρατσιστής.
Ο ρατσισμός είναι μια μισάνθρωπη και εγκλημαστική ιδεολογία και ως εκ τούτου δεν έχει θέση ανάμεσά μας, χρησιμοποιείται στη λογική του "διαίρει και βασίλευε" εμάς των από κάτω, για να τη βγάζουν καθαρή οι όποιοι "από πάνω", είτε είναι η αστική "δημοκρατία" και σε μεγαλύτερο βαθμό φυσικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που ζούμε σήμερα.
GIVE THE FASCIST MAN A GUNSHOT !!!!!!!