ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΟΜΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ...



Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας...σύντομη ιστορική αναδρομή

..."γιορτάζεται" κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.


...προσωπικά απεχθάνομαι τις "παγκόσμιες ημέρες" και τα πανηγυράκια που στήνονται γύρω από αυτές κι όχι βέβαια γιατί τέτοιου είδους γιορτές ή επετειακές ημέρες δεν έχουν λόγο ύπαρξης αλλά γιατί συνήθως με το πέρασμα των χρόνων ξεφτίζουν και χάνουν τον αρχικό σκοπό για τον οποίο καθιερώθηκαν.

μια τέτοια μέρα είναι και η σημερινή.!

η ισότητα των δύο φύλων έχει κατακτηθεί τυπικά και όχι ουσιαστικά...η γυναίκα υφίσταται ακόμη και σήμερα - και στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες διακρίσεις λόγω του φύλου της - πόσο μάλλον στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου...εκεί ούτε λίγο ούτε πολύ στην καλύτερη των περιπτώσεων θεωρείται αναπαραγωγική μηχανή και στην χειρότερη αναλώσιμο είδος.!

η γυναίκες χρόνια τώρα - μετά τη βιομηχανική επανάσταση - μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία αλλά απουσιάζουν ουσιαστικά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων...αρκεί να ρίξετε μια ματιά στη σύνθεση της βουλής αλλά και στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια...η αναλογία αντρών - γυναικών είναι απογοητευτική.(!)

η ισότητα απουσιάζει λόγω των προκαταλήψεων αλλά και της παθητικής στάσης των ίδιων των γυναικών...

ΙΣΟΤΗΤΑ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ αν και πολλοί/ες συγχέουν τις δύο έννοιες.

είμαι και διεκδικώ να είμαι ΙΣΗ αλλά όχι ΟΜΟΙΑ γιατί δεν είμαι...


...στις πατριαρχικά δομημένες κοινωνίες - όπως και η ελληνική - ισότητα δεν υπάρχει...οι γυναίκες καλούνται να "παίξουν" πολλούς και διαφορετικούς ρόλους χωρίς να αναγνωρίζεται ο καθημερινός αγώνας που δίνουν μέσα στην οικογένεια αλλά και στους χώρους εργασίας.

οι κοινωνίες χρειάζονται ριζικές αλλαγές όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί - τουλάχιστον όχι σύντομα - όσο οι κοινωνίες αυτές συνεχίζουν να στηρίζονται σε πρότυπα ανδροκρατούμενα, στρατοκρατούμενα και θρησκευτικά.

η κυριαρχία αυτών των πρότυπων - που και η ίδια η γυναίκα σε πολλές των περιπτώσεων συντηρεί - θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα και θα αναπαράγει την ανισότητα και τις διακρίσεις λόγω του φύλου.


...η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής...είναι μια μέρα με συμβολικό περιεχόμενο, μας δίνει την ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανισότητα των δύο φύλων...πρόκειται για μια σοβαρή μορφή κοινωνικής ανισότητας και παραβίασης της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την οποία άντρες και γυναίκες οφείλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι και να αγωνίζονται για την ανατροπή της κάθε μέρα και τις 365 ημέρες του χρόνου.(!)

γυναίκες και άντρες συνοδοιπόροι στη ζωή και στους αγώνες πρέπει να δώσουμε σκληρούς αγώνες για την ανατροπή των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν τις κοινωνικές ανισότητες.!!!


...παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την καταπίεση, που φτάνει μέχρι και τα όρια της φυσικής βίας, που υφίστανται εκατομμύρια γυναικών και κοριτσιών σε πολλές χώρες του κόσμου, που στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, από την ελευθερία της αυτοδιάθεσης του σώματος και της ζωής μέχρι την εκπαίδευση, τη μόρφωση, τη φροντίδα για τη μητρότητα και την υγεία, την αμοιβή για σκληρή, πολλές φορές, εργασία...

...ας έχουμε στο νου μας ότι η φτώχεια, η ανεργία και η επισφαλής, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία είναι, σε μεγάλο βαθμό, γένους θηλυκού...οι ανισότητες στην εργασία συνεχίζονται...στην Ελλάδα, π.χ. σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Ισότητας της ΓΣΕΕ, οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων, ενώ αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για ίση εργασία...η διαρκής συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους μεταφέρει τα βάρη του νοικοκυριού και της φροντίδας των ηλικιωμένων και των παιδιών στις γυναίκες, επιδεινώνοντας ταυτόχρονα την οικονομική αλλά και την εργασιακή τους κατάσταση...οι μετανάστριες είναι τα ευκολότερα θύματα, συνήθως χωρίς καμία πρόσβαση σε θεσμοθετημένα δίκτυα προστασίας...η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας όχι μόνον υπάρχει, αλλά συχνά οδηγεί και σε απόλυση των θυμάτων...τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, κυρίως η τηλεόραση, προβάλλουν συχνά παραμορφωτικά πρότυπα της γυναικείας ταυτότητας και εικόνες με σεξιστικό, αγοραίο και υποτιμητικό περιεχόμενο.(!)


...εν κατακλείδι, την επόμενη φορά φίλη μου που θα θές να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σκέψου ότι η σημερινή μέρα είναι μια μέρα μνήμης, τιμής και αγώνων και όχι μια μέρα φτηνής διασκέδασης πάνω σε τραπέζια μπουζουκομάγαζων με πατημένα γαρύφαλα, κακή μουσική που φτάνει στα όρια της ηχορύπανσης και πολλά στρώματα σοβά για να δείχνετε τάχα πιο όμορφες και ελκυστικές...το μόνο που καταφέρνετε είναι να προκαλείτε θλίψη και σαρκασμό.!!!


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter