Πούστη Riot: Ενάντια στις ομοφοβικές επιθέσεις

Mια πολύ καλή αρχή για την αντιμετώπιση της ομοφοβικής βίας του Κωστή Σπηλιώτη
Με αφορμή τα περιστατικά ομοφοβικής βίας που έγιναν γνωστά την τελευταία περίοδο, η ΛΟΑΤ κοινότητα στην Αθήνα πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει τρεις δράσεις διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Όλες οι δράσεις είχαν την υποστήριξη από σχεδόν το σύνολο της αθηναϊκής ΛΟΑΤ κοινότητας: το Athens Pride, την Colour Youth, τη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, τη Σύνθεση – 10%, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μαζί με τα περιοδικά Ροζ Καφενείο και Antivirus, την Act Up Hellas, τον Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία, και με τη συμμετοχή παράλληλα αρκετών αλληλέγγυων.
Η πρώτη κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνέχισε με πορεία στη Σταδίου, σταμάτησε μπροστά από τη Βουλή, προχώρησε στην Πανεπιστημίου και κατέληξε ξανά στην Κλαυθμώνος. Η συμμετοχή στην πορεία ήταν ικανοποιητική, καθώς έφτασε τα 600 άτομα, ενώ πολλά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ταυτόχρονα καίρια και χιουμοριστικά. Ξεχώρισαν για τη σπιρτάδα τους τα συνθήματα «Δώσε λεσβία ξύλο στον Ηλία» (αντιστροφή του πρόσφατου χρυσαυγίτικου συνθήματος) και «Το πάθος για το πρωκτικό είναι δυνατότερο από το φασισμό», αλλά και τα «Τρανς, λεσβίες, αδελφές, κόντρα στους φασίστες και τους ρατσιστές», «Ούτε στο κέντρο, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, απόψε μπαίνει τέλος στην ομοφοβία» για το πιο γενικό πολιτικό τους περιεχόμενο.
Πολιτικά ευφάνταστα ήταν και τα σημειώματα που φορούσαν στις μπλούζες τους μέλη της Colour Youth, όπως «Κασιδιάρη είσαι κουκλίτσα» ή «Δεν πιστεύω τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι άνεργος». Αξίζει να σημειωθεί και η ολιγάριθμη αλλά διακριτή παρουσία αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών από το χώρο της αριστεράς, όπως η κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» και η «Κίνηση ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».
Βίντεο της Natalia Bouagdellis από το freeze action
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 21:00 έγινε η περφόρμανς με τίτλο Queer Catwalk στο χώρο ακριβώς μπροστά από την έξοδο Τεχνόπολη του μετρό Κεραμεικός. Το σενάριο ήταν απλό και εύληπτο: ένα ζευγάρι αγοριών φιλιέται στο δρόμο και δέχεται ομοφοβική επίθεση από δύο νεαρά άτομα, που τους ρίχνουν κάτω και αρχίζουν να τους δέρνουν. Την κατάσταση σώζει μια drag queen που εξουδετερώνει τους επιτιθέμενους και σηκώνει το ζευγάρι από κάτω. Η περφόρμανς συνέχιζε μια ιδιότυπη επίδειξη μόδας, όπου άτομα στην πλειοψηφία τους με ανάμικτη ως προς το φύλο εμφάνιση (για παράδειγμα γένια, τριχωτό στέρνο, βαμμένα κόκκινα χείλη, γόβες) περπατούσαν πάνω στο διάδρομο της περφόρμανς και πετούσαν στους πρώην επιτιθέμενους κάποιο μέρος της ενδυμασίας τους που ήταν συμβολικά συνδεδεμένο με την καταπίεση (μια ταινία που τους έφραζε το στόμα, μια χοντρή αλυσίδα ή θηλιά). Ενδιαφέρον είχαν και τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στο σώμα των περφόρμερ, όπως «Πούστη riot», «Κατάγγειλέ το», «Gay is the new punk» και «Σπάσε την ντουλάπα».
Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στην πλατεία έδειξε ενδιαφέρον για να συζητήσει και να ενημερωθεί, υπήρξε όμως και η δυσάρεστη αψιμαχία με μία παρέα δεκατετράχρονων, οι οποίοι αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από το θέαμα, πέταξαν λίγα νεράντζια προς το μέρος της περφόρμανς και στη συνέχεια προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση βρίζοντας, χωρίς όμως να καταφέρουν να αλλάξουν το γενικά θετικό κλίμα. Η τελευταία δράση διαμαρτυρίας έγινε την επόμενη ημέρα, το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος, την Καπνικαρέα και την Πλατεία Μοναστηρακίου. Τέσσερα νεαρά άτομα μακιγιαρισμένα σαν να είχαν χτυπηθεί, στέκονταν ακίνητα σε στάσεις που θύμιζαν θύματα επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα μοιραζόταν ενημερωτικό υλικό για τις ομοφοβικές επιθέσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Όλες οι δράσεις έγιναν σε ώρες και χώρους που υπήρχε πυκνή κίνηση ανθρώπων. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο, ενώ παράλληλα πήραμε το ρίσκο να αντιπαρατεθούμε με μέρη του ακροατηρίου που ήταν ομοφοβικά ή εχθρικά απέναντι στο μήνυμα της διαμαρτυρίας. Αν και υπήρξε από ορισμένους συμμετέχοντες/ουσες ο προβληματισμός ότι η συμμετοχή της ΛΟΑΤ κοινότητας στις δράσεις διαμαρτυρίας ήταν μικρότερη από το επιθυμητό, όπως και ότι πολιτικοί χώροι που δήλωσαν την αλληλεγγύη τους δεν είχαν ιδιαίτερη παρουσία στην πορεία, είναι σημαντικό πως αναλήφθηκαν με άμεσο τρόπο δράσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αλλά και ότι κινητοποίησαν έναν ικανό αριθμό ατόμων να διαμαρτυρηθεί.
Το συγκεκριμένο διήμερο ήταν σίγουρα μια καλή αρχή για να αναλάβει η ΛΟΑΤ κοινότητα δράση απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως ομοφοβική βία. Ο δρόμος που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις θα είναι βέβαια μακρύς και συνδέεται ταυτόχρονα με τη δημιουργία δομών καταγραφής και υποστήριξης μέσα στη ΛΟΑΤ κοινότητα, τη συνέχιση των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το συντονισμό και συνεργασία με άλλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που γίνονται θύματα ρατσιστικής βίας, αλλά και την πίεση προς την ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά το ζήτημα αυτό και να υποστηρίξει το ΛΟΑΤ πληθυσμό απέναντι στις απειλές και επιθέσεις που δέχεται ολοένα και συχνότερα. Η ΛΟΑΤ κοινότητα ήδη οργανώνεται και σύντομα θα έχουμε νέες δράσεις και δομές. πηγή: 10percent.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter