HIDDING OUT. ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΪΚΛ
Οι μικροαστοί γονείς του Ahmed μαθαίνουν ότι ο γιος τους είναι ομοφυλόφιλος και αποφασίζουν να το στείλουν στο Serenity Ridge, ένα ψυχιατρικό κέντρο "αποκατάστασης-μεταβολής" της συμπεριφοράς για να τον γιατρέψουν από το "κακό" που τον βρήκε. Οι ανέμελες διακοπές σε μια εξοχική φάρμα που του υποσχέθηκαν, αποδεικνύεται παραμύθι και έτσι ο κακοποιημένος έφηβος Αμερικανός, υπό την επήρεια φαρμάκων και σε κατάσταση σοκ, το σκάει από το εξευγενισμένο κολαστήριο και χωρίς κανέναν στο πλευρό του κατευθύνεται προς στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί ο νεαρός φυγάς βρίσκει ένα υπόγειο καταφύγιο στο οποίο έχουν καταλύσει και άλλα άστεγα παιδιά που μαρτυρούν την ίδια σοκαριστική οδύσσεια.
Η θλιβερή ιστορία του Ahmed, του ήρωα του μυθιστορήματος "Hidden" (Kensington, 2011) δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ή μάλλον δεν απέχει καθόλου αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μυθοπλασία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Μέχρι να φτάσει στο σημείο να εκδώσει το εν λόγω μυθιστόρημα ο συγγραφέας και βραβευμένος δημοσιογράφος, Tomas Mournian, είχε προηγηθεί μια δεκαετία επισταμένης έρευνας. Όλα ξεκίνησαν το 1998 από ένα άρθρο του Mournian με τίτλο "Hiding Out" στην εφημερίδα San Francisco Bay Guardian. Το θέμα εφάμιλλο της ιστορίας του Ahmed σε μια πιο ευρεία κλίμακα: ένα δίκτυο υπόγειων ασφαλών καταφυγίων, διάσπαρτων στην Αμερική, περιθάλπει έφηβους ομοφυλόφιλους έπειτα από τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που υπόκεινται –με τη συγκατάθεση των γονέων τους- σε κλινικές "διορθωτικής θεραπείας".
Ποια είναι ακριβώς η λειτουργία αυτών των ψυχοθεραπαυτικών κέντρων; Στα χαρτιά, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη ψυχοθεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιείται ώστε οι γκέι να απαλλαχθούν από τις σεξουαλικές επιθυμίες τους. Έτσι, οι γονείς απευθύνονται στην Πρόνοια και με μεσάζοντα την εθνική μη κερδοσκοπική εταιρία υποστήριξης, "Teen Help", οι έφηβοι περνούν το κατώφλι τέτοιου είδους κλινικών.
Γνωστός για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και τον ακτιβισμό του ενάντια στην ομοφοβία ανέλαβε την παραγωγή του.
Ο μύθος της εν λόγω "διορθωτικής θεραπείας" βασίζεται στην θεωρία ότι η ομοφυλοφιλία δεν υπάρχει, αλλά αποτελεί προϊόν ψυχολογικής σύγχυσης. Και καθότι επίσημες αναφορές για τις πραγματικές πρακτικές αυτών των κλινικών δεν υπάρχουν, το μόνο που απομένει για να φτάσει κανείς στον πάτο της αλήθειας, είναι οι ανθρώπινες μαρτυρίες. Αυτό σκέφτηκε ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός ποπ σταρ, George Michael όταν διάβασε το βραβευμένο άρθρο και έτσι ζήτησε από τον ίδιο τον Mournian να φέρει εις πέρας τη δημοσιογραφική έρευνα για το ντοκιμαντέρ που θα χρηματοδοτούσε. Γνωστός για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και τον ακτιβισμό του ενάντια στην ομοφοβία, ο πρώην τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος Wham!, ανέλαβε την παραγωγή του ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ "Hiding Out" του οποίου η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε στη συναυλία "Equality Rocks" στην Ουάσινγκτον το 2000 και έπειτα κυκλοφόρησε στο youtube.
Πέντε λεπτά κινηματογραφικών μαρτυριών είναι αρκετά για να αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει ακόμα και αν δυσκολεύεσαι να το χωνέψεις. Νεαροί Αμερικανοί εξιστορούν με περίσσιο θάρρος και ψυχραιμία τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν μέσα σε αυτές τις κλινικές. Σοκαριστικές πρακτικές, ψυχοφάρμακα και γονεϊκή ανέχεια συνθέτουν το καλά κρυμμένο πρόσωπο της σύγχρονης ομοφοβικής Αμερικής μέσα σε αναμορφωτήρια μεσαιωνικής κοπής. Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ τουλάχιστον κατάφεραν να αποδράσουν και να αφήσουν πίσω τους την κόλαση που έζησαν χάρη στο μυστικό δίκτυο υπόγειων καταφύγιων.
Υπάρχουν όμως και εκείνα τα παιδιά που έγιναν φυγάδες αλλά μόνο για λίγο καθώς γονείς και αστυνομία τους επανέφεραν στον "ίσιο" δρόμο…


(cosmo.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter