Τα παιδιά και το Διαδίκτυο: Συνήθεις απορίες

Ε. Σε ποιά ηλικία πρέπει να επιτρέψω στο παιδί μου να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο;

Α. Το όριο ηλικίας στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συνεχώς χαμηλώνει. Ουσιαστικά, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του Διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο σχολείο σε ηλικία 6 ετών, οπότε πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο από το σπίτι σε αυτήν την ηλικία περίπου. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, ωστόσο, γενικά δεν έχουν την απαιτούμενη κριτική σκέψη για να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνα τους, γι΄ αυτό όταν παιδιά νεότερα των 10 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, θα πρέπει να είστε συνεχώς μαζί τους. Να κάθεστε δίπλα τους κάθε φορά που συνδέονται στο Διαδίκτυο. Φροντίστε να επισκέπτονται αποκλειστικά διαδικτυακές τοποθεσίες που έχετε επιλέξει. Μάθετέ τα ποτέ να μην δίνουν προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε, διαβάστε το άρθρο Οδηγός των γονέων για την ηλεκτρονική ασφάλεια: Ηλικίες και επίπεδα.

Ε. Μπορώ να επιτρέψω στα παιδιά μου να έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Α. Τα νεαρά παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν την οικογενειακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αντί να έχουν το δικό τους λογαριασμό. Καθώς μεγαλώνουν και ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, μπορείτε να τους δώσετε τη δική τους διεύθυνση. Η αλληλογραφία μπορεί ακόμη να βρίσκεται στα εισερχόμενα του οικογενειακού λογαριασμού, ώστε να μπορείτε να ρωτήσετε για τυχόν ύποπτα μηνύματα που μπορεί να λάβει το παιδί σας. Ρωτήστε τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) για τις επιλογές που παρέχει σχετικά με οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποτρέψετε τη λήψη ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, μηνύματα που δεν έχετε ζητήσει και πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σκοπό έχουν την κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων.

Ε. Τι είδους οικιακούς κανόνες θα πρέπει να έχω για τη χρήση του Διαδικτύου;

Α. Διαπραγματευτείτε μια συμφωνία χρήσης του Διαδικτύου με τα παιδιά σας, η οποία να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή στο σπίτι.

Φροντίστε η συμφωνία να δηλώνει ξεκάθαρα:

•Πού μπορούν τα παιδιά σας να συνδεθούν στο Διαδίκτυο και τι μπορούν να κάνουν εκεί.
•Πόσο χρόνο μπορούν τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο.
•Τι να κάνουν αν κάτι τα κάνει να νοιώσουν άβολα.
•Πώς να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα.
•Τι να γνωρίζουν για την ασφάλειά τους σε περιβάλλοντα επικοινωνίας.
•Πώς να συμπεριφέρονται ηθικά και υπεύθυνα όταν συνδέονται στο Διαδίκτυο.
•Πώς να χρησιμοποιούν τα δωμάτια συνομιλιών, τις ομάδες ειδήσεων και τις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων.

Η γνώμη των παιδιών σας είναι σημαντική για την επιτυχία της συμφωνίας. Εκτυπώστε την και κολλήστε την πλάι στον οικιακό υπολογιστή, ώστε να υπενθυμίζετε τους κανόνες σε όλους. Να αναθεωρείτε τη συμφωνία τακτικά και να την ενημερώνετε, καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν. Για να μάθετε περισσότερα για τους οικιακούς κανόνες σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, διαβάστε το άρθρο Χρήση οικογενειακών συμβολαίων για την προστασία των παιδιών σας στο Διαδίκτυο.

Ε. Σε ποιά ηλικία μπορούν τα παιδιά μου να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων όπως το πρόγραμμα MSN Messenger;

Α. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών θα πρέπει να παίρνουν την άδεια των γονέων τους για να χρησιμοποιήσουν το MSN Messenger, καθώς χρειάζεται και λογαριασμός Hotmail ώστε να εγγραφούν στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, γνωστή και ως IM. (Εάν είσαι κάτω των 13 και ζείτε στις Η.Π.Α., απαιτείται γονική συναίνεση για να εγγραφείτε για λογαριασμό Hotmail.) Όταν τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το MSN Messenger, θα πρέπει να τα βοηθήσετε με οδηγίες για την ασφάλεια και την προστασία του απορρήτου και να ενθαρρύνετε την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.

Εδώ υπάρχουν μερικοί προτεινόμενοι κανόνες για τη χρήση του MSN Messenger:

•Μην συμπληρώνεις προφίλ προσωπικών στοιχείων ή προφίλ μέλους (ο καθένας που χρησιμοποιεί την υπηρεσία μπορεί να δει αυτά τα προφίλ).
•Ποτέ μην μιλάς με κάποιον στο Διαδίκτυο που διαθέτει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή όνομα για άμεσα μηνύματα που δεν αναγνωρίζεις. Ως γονέας, θα πρέπει να ελέγχετε τις λίστες επαφών των παιδιών σας τακτικά ώστε να βεβαιώνεστε ότι γνωρίζετε όλους όσους συνομιλούν μαζί τους.
•Να εξετάζεις προσεκτικά την αίτηση προσθήκης στη λίστα φίλων, προτού συμφωνήσεις να επιτρέψεις σε αυτό το άτομο να καταχωρισθεί στη λίστα φίλων της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων. Εάν δεν θέλεις να προσθέσεις κάποιον, κάνε κλικ για να αποκλείσεις αυτήν την επαφή από τη λίστα της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων.
•Ποτέ μην χρησιμοποιείς την υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων για να διαδώσεις φήμες, κουτσομπολιά ή εμπαθή μηνύματα.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο, διαβάστε το άρθρο 10 συμβουλές για ασφαλέστερα άμεσα μηνύματα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γονικό έλεγχο του MSN Messenger, διαβάστε το άρθρο Χρησιμοποιήστε το MSN Messenger για να ενημερώνεστε και να ελέγχετε την κατάσταση.

Ε. Μπορώ να διαβάσω τις συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων του παιδιού μου στο MSN Messenger;

Α. Ναι, το MSN Messenger είναι ρυθμισμένο να αποθηκεύει αυτόματα τις συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων σε έναν φάκελο στον υπολογιστή σας. Η προεπιλεγμένη επιλογή για αυτόν το φάκελο είναι συνήθως: C:\My Documents\. (Για να δείτε ακριβώς που βρίσκεται ο φάκελος, ανοίξτε το MSN Messenger, κάντε κλικ στο μενού Εργαλεία, κάντε κλικ στις Επιλογές και μεταβείτε στην καρτέλα Μηνύματα.)

Έχετε υπ' όψιν ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία αποθήκευσης των συνομιλιών άμεσων μηνυμάτων. Στο τέλος, ένας καλός ανοικτός διάλογος με τα παιδιά σας είναι πολύ πιο εποικοδομητικός από την κρυφή παρακολούθησή τους. Όσον αφορά την τεχνολογία, πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά μας. Θα πρέπει να καθιερώσετε σωστούς κανόνες, να πειστείτε ότι τα παιδιά σας θα τους τηρούν και να αναθεωρείτε συνεχώς τους κανόνες, μαζί με τα παιδιά.

Ε. Πώς μπορώ να εμποδίσω την εμφάνιση αναδυόμενων μηνυμάτων στον υπολογιστή μου;

Α. Ο ευκολότερος τρόπος αποτροπής των αναδυόμενων μηνυμάτων είναι η χρήση λογισμικού που εμποδίζει αυτά τα μηνύματα. Εάν διαθέτετε την πλέον ενημερωμένη έκδοση των Windows XP, ο Internet Explorer (το πρόγραμμα περιήγησης του Ιστού) διαθέτει ήδη λειτουργία αποκλεισμού των αναδυόμενων μηνυμάτων. Εάν δεν χρησιμοποιείτε Windows XP, μπορείτε να μεταφορτώσετε μια δωρεάν γραμμή εργαλείων που περιλαμβάνει πρόγραμμα αποκλεισμού αναδυόμενων μηνυμάτων, όπως η MSN Toolbar.

Ε. Μπορούν να παιδιά να εθιστούν στο Διαδίκτυο;

Α. Το Διαδίκτυο είναι ένα υπέροχο εργαλείο για νεαρά άτομα, ιδίως για αυτά που έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με συνομήλικους. Τα παιδιά γνώστες των υπολογιστών ξεχωρίζουν στο Διαδίκτυο, καθώς η εμφάνιση και οι αθλητικές επιδόσεις δεν είναι σημαντικές και έτσι βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μπορεί να απομονώσει περισσότερο τα ντροπαλά παιδιά από τους συνομήλικους ή να τα αποσπάσει από άλλες δραστηριότητες όπως οι σχολικές εργασίες, η άθληση, ο ύπνος ή οι ευκαιρίες να αφιερώσουν χρόνο σε άλλους. Οι γονείς και οι δάσκαλοι συνήθως συνειδητοποιούν το πρόβλημα όταν ήδη έχει γίνει αρκετά σοβαρό. Αυτό συμβαίνει διότι οι διαδικτυακές ενέργειες αποκρύπτονται εύκολα και διότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν είναι ακόμη κοινά αποδεκτός.

Εφαρμόστε κανόνες σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή στο σπίτι και προσπαθήστε να την ισοσκελίσετε με περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Επίσης, φροντίστε ο υπολογιστής που συνδέεται στο Διαδίκτυο να βρίσκεται στους μεγάλους χώρους, όχι στο παιδικό δωμάτιο.

Τέλος, παρατηρήστε τη δική σας χρήση του Διαδικτύου. Ξοδεύεται πολλές ώρες στο Διαδίκτυο; Εάν ναι, πιθανόν τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διατηρήσουν υγιή ισορροπία μεταξύ της χρήσης του Διαδικτύου και των άλλων δραστηριοτήτων, διαβάστε το άρθρο Έχουν εθιστεί τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο;

Ε. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μου σχετικά με τους ιούς υπολογιστών;

Α. Ο ιός είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα λογισμικού που προσβάλει τα αρχεία υπολογιστών ή τους σκληρούς δίσκους και, στη συνέχεια, δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Πολλές από τις ενέργειες των παιδιών όταν είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο εκθέτουν τους υπολογιστές σε ιούς. Τα συνημμένα αρχεία των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ο κοινότερος τρόπος διάδοσης των ιών, αλλά οι ιοί μπορεί να μεταφορτωθούν με τη χρήση προγραμμάτων κοινής χρήσης αρχείων και άμεσων μηνυμάτων.

Φροντίστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τους παρακάτω κανόνες:

•Ποτέ μην ανοίγεις ένα αρχείο συνημμένο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν έχεις ζητήσει.
•Ρύθμισε το πρόγραμμα άμεσων μηνυμάτων ώστε να μην λαμβάνεις αρχεία από άλλους χρήστες.
•Όταν χρησιμοποιείς προγράμματα κοινής χρήσης αρχείων, ποτέ μην μεταφορτώνεις αρχεία με την κατάληξη ".exe."
•Ρωτήστε κάποιον από τους γονείς προτού μεταφορτώσετε κάποιο πρόγραμμα από το Διαδίκτυο.

Μπορείτε να προστατέψετε τον υπολογιστή σας εάν πάντα χρησιμοποιείτε ενημερωμένο λογισμικό τοίχους προστασίας και προστασίας από τους ιούς και εκτελείτε τακτικά αναζήτηση στον υπολογιστή σας για λογισμικό υποκλοπής ή άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό και το διαγράφετε αμέσως.

Ε. Ανησυχώ για τη χρήση του Διαδικτύου από το παιδί μου. Μπορώ να ελέγξω τις διαδικτυακές τοποθεσίες που επισκέπτονται;

Α. Ναι, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξετε τι έχουν επισκεφθεί, αλλά έχετε υπ' όψιν ότι τα παιδιά που γνωρίζουν καλά τους υπολογιστές γνωρίζουν τον τρόπο να καλύψουν τα ίχνη τους στο Διαδίκτυο. Είναι αποτελεσματικότερο να θεσπίζετε σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου και να επικοινωνείτε ανοικτά με τα παιδιά σας.

Όταν περιηγείστε στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα περιήγησης του Ιστού (όπως το Microsoft Internet Explorer ή το Netscape Navigator) συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτεστε και τις αποθηκεύει στον υπολογιστή.

Τα προγράμματα περιήγησης τηρούν συνήθως ένα ιστορικό των τελευταίων τοποθεσιών που επισκεφθήκατε. Οι περισσότερες εκδόσεις του Internet Explorer διαθέτουν ένα κουμπί Ιστορικού στην επάνω γραμμή εργαλείων. Εάν δεν βλέπετε το κουμπί ή εάν είστε χρήστης του Netscape Navigator, απλώς πατήστε τα πλήκτρα Ctrl (control) και H ταυτόχρονα και θα εμφανιστεί η λίστα του ιστορικού. Κάντε διπλό κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο της λίστας ιστορικού και θα προβληθεί η διαδικτυακή τοποθεσία.

Τα προγράμματα περιήγησης δημιουργούν επίσης προσωρινά αντίγραφα των ιστοσελίδων, γνωστά ως αρχεία προσωρινής αποθήκευσης και τα αποθηκεύουν στον υπολογιστή σας.

Για να προβάλλετε τα προσωρινά αρχεία του Internet Explorer:

1.Στον Internet Explorer, κάντε κλικ στο μενού Εργαλεία και επιλέξτε Επιλογές Internet.

2.Στην καρτέλα Γενικά, στην περιοχή Προσωρινά αρχεία Internet, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις.

3.Στην περιοχή Φάκελος προσωρινών αρχείων Internet, κάντε κλικ στο κουμπί Προβολή αρχείων.

Θα πρέπει να δείτε έναν κατάλογο με τις ιστοσελίδες που εσείς ή το παιδί σας επισκέφθηκε πρόσφατα, καθώς επίσης και εικόνες που είδατε ή αρχεία cookie που αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή σας.

Υπάρχουν επίσης πολλά είδη προγραμμάτων λογισμικού που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε τις διάφορες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο. Π.χ. το MSN Premium παρέχει μια συλλογή λειτουργιών γονικού ελέγχου που σας επιτρέπουν να φιλτράρετε το περιεχόμενο του Διαδικτύου και σας στέλνει μια εβδομαδιαία αναφορά με λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες που επισκέφθηκαν τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο, τους ανθρώπους με τους οποίους συνομίλησαν και πολλά άλλα.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε ένα καλό κατάστημα υπολογιστών για τα προϊόντα που συνιστούν.

Ε. Τι θα πρέπει να κάνω εάν παρενοχλούν το παιδί μου στο Διαδίκτυο;

Α. Αυτού του είδους η παρενόχληση αναφέρεται συνήθως ως cyberbullying (διαδικτυακή παρενόχληση) ή griefing (εκνευρισμός) και είναι γνωστή στους κύκλους των εφήβων. Εάν συμβεί παρενόχληση, μπορείτε να αποκλείσετε το πρόσωπο που στέλνει τα μηνύματα με τις επιλογές αποκλεισμού που διαθέτουν πολλά προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων. Αποθηκεύστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν παρενοχλήσεις και προωθήστε τα στο παροχέα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι περισσότεροι παροχείς διαθέτουν κατάλληλες πολιτικές χρήσης που απαγορεύουν την παρενόχληση.

Τα παιδιά παρενοχλούνται επίσης όταν παίζουν διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την διατήρηση του διαδικτυακού παιχνιδιού του παιδιού σας ασφαλούς και διασκεδαστικού, διαβάστε το άρθρο 10 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε παρενοχλητές σε παιχνίδια.

Εάν η παρενόχληση οφείλεται σε σχόλια που εκδίδονται σε κάποια διαδικτυακή τοποθεσία, επικοινωνήστε με τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και ζητήστε βοήθεια για να εντοπίσετε τον ISP που φιλοξενεί την διαδικτυακή τοποθεσία. Μπορείτε, στη συνέχεια, να επικοινωνήσετε με τον παροχέα και να τους ενημερώσετε για τα σχόλια. Θα πρέπει επίσης να ειδοποιήσετε την αστυνομία. Η παρενόχληση είναι έγκλημα, τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον κόσμο του Διαδικτύου. Είναι παράνομο να επικοινωνείτε επανειλημμένα με κάποιον εάν η επικοινωνία αυτή του προκαλεί φόβο για την ασφάλειά του ή για την ασφάλεια άλλων.

Ε. Λειτουργεί το λογισμικό φιλτραρίσματος;

Α. Τα εργαλεία φιλτραρίσματος είναι χρήσιμα στα νεαρά παιδιά, για να συμπληρώνουν—όχι να αντικαθιστούν — την γονική επίβλεψη. Τα φίλτρα και τα προγράμματα αποκλεισμού, ωστόσο, δεν είναι απαραβίαστα και συχνά δεν καταφέρνουν να αποκλείσουν το ακατάλληλο υλικό. Μπορεί, ακόμη, να αποκλείσουν χρήσιμο περιεχόμενο, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζονται τα παιδιά σας για τις σχολικές τους εργασίες.

Ενώ τα φίλτρα είναι χρήσιμα όσο τα παιδιά είναι μικρά, καθώς μεγαλώνουν, θα πρέπει να αναπτύξουν ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.

Ε. Το έφηβο παιδί μου θέλει να ψωνίσει μέσω Διαδικτύου. Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι η διαδικτυακή τοποθεσία είναι ασφαλής;

Α. Προτού επιτρέψετε στον έφηβο να χρησιμοποιήσει την πιστωτική σας κάρτα στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να του δώσετε σαφείς οδηγίες σχετικά με την αγορά στο Διαδίκτυο και τι να αναζητεί, για να επιβεβαιώσει ότι η συναλλαγή θα είναι ασφαλής.

Μάθετέ στο παιδί τι να αναζητεί σε μια διαδικτυακή τοποθεσία που να υποδεικνύει ότι μπορεί άφοβα να δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας. Προτού ψωνίσει σε μια τοποθεσία του Ιστού, θα πρέπει να αναζητήσει:

•Σφραγίδα διασφάλισης ποιότητας του Better Business Bureau (ή κάποιου άλλου οργανισμού) που παραπέμπει στην ανάλογη διαδικτυακή τοποθεσία.
•Το εικονίδιο ενός κλειδωμένου λουκέτου, που υποδεικνύει ότι μόνο εσείς και η διαδικτυακή τοποθεσία μπορούν να δουν την οικονομική συναλλαγή.
•Τη λέξη "https" (το "s" σημαίνει ασφάλεια) να περιέχεται στη διεύθυνση της διαδικτυακής τοποθεσίας που φαίνεται στο πλαίσιο διεύθυνσης του προγράμματος περιήγησης.

Τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να πλαστογραφηθούν, έτσι θα πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας συμβουλεύονται προτού εκτελέσουν κάποια ηλεκτρονική συναλλαγή, ώστε να κρίνετε εσείς εάν η διαδικτυακή τοποθεσία είναι ασφαλής ή όχι. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα περιήγησης υποστηρίζει την κρυπτογράφηση 128-bit ώστε ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας να κρυπτογραφείται αυτόματα πριν από την αποστολή της. (Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Internet Explorer και του Netscape Navigator υποστηρίζουν κρυπτογράφηση 128-bit.) Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές, διαβάστε το άρθρο Μπορείτε να εμπιστευθείτε αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα;

Ε. Τι πρέπει να προσέξω στην πολιτική απορρήτου των παιδιών;

Α. Η πολιτική απορρήτου μιας διαδικτυακής τοποθεσίας περιγράφει τον τρόπο που η τοποθεσία χρησιμοποιεί, κοινοποιεί και αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει. Οι γονείς θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν την πολιτική απορρήτου μιας διαδικτυακής τοποθεσίας και να δείξουν στα παιδιά τους τι να αναζητούν σε μια πολιτική απορρήτου προτού δώσουν προσωπικά δεδομένα. Ορισμένες φορές οι πολιτικές αυτές είναι μακροσκελής, περίπλοκες και ασαφείς.

Εάν η διαδικτυακή τοποθεσία δεν διαθέτει πολιτική ή δήλωση απορρήτου, να αγοράζετε ή να δίνετε προσωπικά δεδομένα σε αυτήν την τοποθεσία με προσοχή.

Όταν διαβάζετε μια πολιτική απορρήτου, θα πρέπει να γνωρίζετε:

•Τι πληροφορίες συλλέγει και καταγράφει η τοποθεσία.
•Με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί η τοποθεσία τις πληροφορίες που συλλέγει (ειδικά εάν πωληθεί σε τρίτους).
•Εάν έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε ή να διαγράψετε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το παιδί σας.
•Τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να προστατεύεται το παιδί σας σε δωμάτια συνομιλίας, ομάδες μηνυμάτων και δραστηριότητες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τοποθεσίας.
•Εάν η τοποθεσία προσπαθεί να λάβει επαληθεύσιμη γονική συναίνεση προτού λάβει προσωπικά δεδομένα από το παιδί.

...για τα επιμέρους θέματα, εδώ:
http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/children/kidsafetyfaq.mspx

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter