Συνέντευξη Τύπου Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών για τους 300



Η Λουκία Κοτρωνάκη από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης άνοιξε τη Συνέντευξη Τύπου:
«Βρισκόμαστε εδώ, στο χώρο της μεγάλης απεργίας πείνας των 300 μεταναστών εργατών, μαζί με ανθρώπους των γραμμάτων, της γνώσης, των τεχνών, γράφοντας το σενάριο της αλληλεγγύης και όχι ακολουθώντας το σενάριο της λοιμογόνου βόμβας του κ. Λοβέρδου».

Πρώτη το λόγο πήρε η ηθοποιός Κάτια Γέρου.
«Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του για να πνιγεί στα ποτάμια και τις θάλασσες. Όλοι γνωρίζουμε ότι πολύ εύκολα καταστρέφεται μια χώρα από τον πόλεμο και την φτώχια, από τη ληστρική εκμετάλλευση των δυτικών πολυεθνικών. Πολύ δύσκολα όμως στηρίζεται μια χώρα, σε επίπεδο υποδομών, ώστε να μην εξαναγκάζονται οι κάτοικοί της να μεταναστεύουν. Βρισκόμαστε δίπλα στους μετανάστες απεργούς πείνας για να βρεθεί λύση, επειγόντως».

Η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, ανέφερε: «Είμαστε εδώ, γυρίζοντας αποφασιστικά την πλάτη στα δελτία των 8 και σε όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να συκοφαντήσουν αγώνες. Είμαστε εδώ, γιατί το δίκιο και η αγάπη δεν χρειάζονται καθοδήγηση και υποκινητές. Είμαστε εδώ γιατί δεν διαβάζουμε την ιστορία από τη μέση, αλλά ξέρουμε την αρχή της, ότι οι μετανάστες έρχονται από χώρες κατεστραμμένες από τον πόλεμο και τη φτώχια, και γνωρίζουμε το ρόλο της «πολιτισμένης» Δύσης. Κοιτάμε τους απεργούς στα μάτια και βλέπουμε την ιστορία των πατεράδων και παππούδων μας, ακούμε τα τραγούδια τους. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού».

O σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεωδορόπουλος, επεσήμανε ότι: η αξιοπρέπεια των απεργών πείνας και η βροντερή σιωπή τους μας βοηθούν να ξανασκεφτούμε τί είναι ο ρατσισμός και πώς ο φόβος μπορεί να μας οδηγήσει στο φασισμό.
«Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι εδώ που βρισκόμαστε τώρα, καθόμαστε σε μια βόμβα. Ότι οι άνθρωποι εδώ απειλούν την κοινωνία. Δηλώσεις ακραίες και ρατσιστικές. Ο φτωχός ο μετανάστης, ο απεργός πείνας είναι ‘ένα είδος έιτζ’». Και κατέληξε: «Κανείς δεν μπορεί να καθοδηγήσει ανθρώπους που φτάνουν στην ακραία επιλογή να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ευχαριστούμε τους απεργούς πείνας που μας κάνουν να ξανασκεφτούμε».


Η ηθοποιός Νένα Μεντή, εξέφρασε με τη σειρά τους την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας. «Δεν έχω να πω πολλά. Προσπαθούμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Είμαι ολόψυχα δίπλα σε αυτούς που διεκδικούν τη ζωή τους».


Ο Βασίλης Βασιλάτος, μουσικός, ανέφερε: «οι καλλιτέχνες συνηθίζουμε να μιλάμε μέσα από τη δουλειά μας. Αγανακτούμε, όμως, με όσα συμβαίνουν και όσα ακούγονται για την απεργία πείνας. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν μιλάμε για αριθμούς. Οι απεργοί πείνας είναι η κορυφή ενός βουνού. Αγωνίζονται για να γλιτώσουμε από την εκμετάλλευση και την έλλειψη δικαιωμάτων, αποτέλεσμα της ημιπαράνομης κατάστασης που τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις. Και έκλεισε λέγοντας: «Πως μπορεί να ξεχνάει, μια χώρα που έχει γεμίσει τον κόσμο μετανάστες;».

Ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός, δήλωσε: «Είναι αδιανόητο τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά, που πλούτισαν τις κατασκευαστικές εταιρίες και διαφόρους επιτήδειους, που δουλεύουν στις πιο σκληρές συνθήκες στους αγρούς, να τους αντιμετωπίζουμε σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Είναι υποκριτική η στάση της κοινωνίας και κυρίως των μεγάλων κομμάτων. Είναι αδιανόητο για εμάς να μην τους συμπαραστεκόμαστε».

Ο Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός, είπε με τη σειρά του: «Είμαστε στο 2011 και γίνεται η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών. Θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάτι τέτοιο το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Και τότε, βέβαια, περισσότεροι από 100 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή στα έργα και κανένα κανάλι δεν μίλησε για αυτούς». «Οι μετανάστες δεν χρησιμοποιούνται από τους αριστερούς. Χρησιμοποιούνται από τη δεξιά και ακροδεξιά, από όλους εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν νέο εσωτερικό εχθρό για να εκτονωθεί η κοινωνική οργή». Και έκλεισε: «λένε ότι είμαστε σε μια υγειονομική βόμβα. Η Βόμβα μόλυνσης είναι στα τηλεοπτικά κανάνλια. Παιδιά κουράγιο!».

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και τον αναδυόμενο φασισμό. «Απορώ πως ένας έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει ότι το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση παροχής ασύλου στους πρόσφυγες και άδειας παραμονής σε όσους και όσες επί χρόνια εργάζονται στη χώρα, κάνει τέτοιες δηλώσεις. Ευνοεί τον καθημερινό φασισμό, έναν τεράστιο κίνδυνο στην Ελλάδα και την Αθήνα. Έναν τεράστιο κίνδυνο που αναπτύσσεται στις γειτονιές και εκφράζεται από την επίσημη ιδεολογία των καναλιών, που προβάλλει ως εχθρό το διπλανό μας. Ο καθημερινός φασισμός, αυτός που χαιρετά ναζιστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και ο δήμαρχος δεν αντιδρά ούτε καν με μια ανακοίνωση. Ο καθημερινός φασισμός που βάζει στο στόχαστρο εκείνους που διεκδικούν τα στοιχειώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπεια».

Ο Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης, δήλωσε: «Ασχολούμαι με τους μετανάστες από το 1990. Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστικές εταιρείες που πλούτισαν από τους μετανάστες. Οι μετανάστες πλούτισαν και τον πολιτισμό μας. Γνωρίσαμε καινούριους ανθρώπους, συνήθειες, ιδιαιτερότητες, καινούριους τρόπους. Μέσα στον άλλο πολιτισμό που λειτουργεί σαν καθρέφτης βλέπουμε τον δικό μας».


Η ηθοποιός Κάτια Σπερελάκη, ανέφερε ότι:
πέρα από τη συναισθηματική αντίδραση σε έναν αγώνα στον οποίο διακυβεύεται η ζωή, η παρουσία των καλλιτεχνών στο χώρο της απεργίας πείνας των μεταναστών είναι βαθύτατα πολιτική στάση. «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, η Δύση, χτίζοντας τείχη και κρατώντας έξω τους πεινασμένους δεν καταφέρνουν τίποτα. Είμαστε όλοι μέσα στο πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε, θα συνεχίσουμε να εξευτελίζουμε και να εξοντώνουμε τους μετανάστες».

Στη συνέχεια παρενέβει και πήρε το λόγο πήρε ένας εκ των απεργών πείνας μεταναστών. Ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για τη συμπαράσταση: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Έχουμε μεγάλο κουράγιο. Θα συνεχίσουμε με την υποστήριξή σας. Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε εναντίον μας».

Ο Πέτρος Χασαπογιάννης από την ομάδα Τέχνη εν Κινήσει, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη απεργία μεταναστών που συμβαίνει εδώ είναι ένας αγώνας δίκαιος, για το δικαίωμα να είναι πολίτες αυτοί που έχουν με το παραπάνω ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις κάθε πολίτη. Η νίκη της απεργίας πείνας θα είναι νίκη όλων των ανέργων, των επισφαλώς εργαζομένων, όλων των νέων που βλέπουν το σκληρό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Γι’ αυτό είναι αμέριστη η αλληλεγγύη μας. Όχι ως προνομιούχοι, ως φιλάνθρωποι. Αλλά γιατί δεν μας χωρίζει τίποτα».

Ο Τάσος Ράπτης, ηθοποιός, ανέφερε: «Είδαμε να περνούν μπροστά μας υποβασταζόμενοι και εξαντλημένοι, έπειτα από 22 ημέρες απεργίας πείνας. Αυτοί, που οι απόγονοι του Γκέμπελς, η ελληνική τηλεόραση τους αποκαλεί λαθρομετανάστες και τους κατηγορεί ως καταληψίες της Νομικής. Ο αγώνας τους θα νικήσει. Θα νικήσει γιατί είναι δίκαιος και γιατί η αλληλεγγύη κάθε μέρα φουντώνει περισσότερο».

Τέλευταίος παρενέβη ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης από την Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Από την πλευρά του, τόνισε ότι η ομάδα των γιατρών λειτουργεί ήδη πριν την έναρξη της απεργίας πείνας και ότι όλη αυτή την περίοδο δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό ύποπτο για την γρίπη των χοίρων.

Συνέχισε, αναφερόμενος στην επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις πρόσφατες δηλώσεις Λοβέρδου. «Δεν μπορεί ο θύτης να περιθάλπει το θύμα του», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι εκείνοι που έχουν οδηγήσει τους μετανάστες στο έσχατο μέσο πάλης, αυτοί που έστησαν την προβοκάτσια περί «βόμβας λοιμώξεων» για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, δεν έχουν καμία δουλειά να περιθάλψουν τους απεργούς πείνας. «Ο υπουργός μετά το φιάσκο της γρίπης χοίρων πέρυσι, τώρα δρα ως κοινός ψεύτης», είπε, και τόνισε ότι επιδίδεται σε διασπορά ψευδών ειδήσεων που συνιστά αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μόνο δύο πράγματα: οφείλει να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των απεργών πείνας.

Όσον αφορά την κατάσταση των απεργών δήλωσε ότι μετά από 22 ημέρες απεργίας πείνας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Έχουν χάσει 10-12 κιλά, έχουν ατροφία στους μυς που συνοδεύεται με πόνο, αδυναμία στην ορθοστασία και λιποθυμικά επεισόδια. Δεν υπάρχουν λοιμώξεις. Υπάρχει ένα περιστατικό με καρδιολογικό πρόβλημα που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Επίσης επτά άτομα βγήκαν από την απεργία λόγω αμυγδαλίτιδας και ουρολοίμωξης και έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι το υπουργείο υγείας θα βρεθεί μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις.

Διαβάστηκε επίσης η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών

http://hungerstrike300.espivblogs.net/2011/02/15/oenge-dilosi-loverdo/

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2011, 22η ημέρα απεργίας πείνας

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης


ΟΙ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ.(!)

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ, ΟΧΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ...

ΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΑΣ ΚΡΑΤΟΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.!!!


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter