21 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Η 21η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη μέσο του πολιτιστικού δικτύου "Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής" με συναυλίες ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό σε περίπου 15 από του μεγαλύτερους Δήμους της Ευρώπης και πραγματοποιούνται αντίστοιχα διάφορες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές σε όλα την Ελλάδα.

Ιστορικό

Από το 1982, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang, την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί σ’ όλη τη χώρα, κατακλύζουν, αφιλοκερδώς, δημοτικούς χώρους, πάρκα, πλατείες, δρόμους, σταθμούς κ.α., δίνοντας χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις για την ΚΛΑΣΣΙΚΗ, JAZZ, ΜΟΝΤΕΡΝΑ, HIP-HOP, ROCK μέχρι και την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ μουσική λαμβάνουν χώρα όλες δωρεάν για το κοινό.

Η Γιορτή της Μουσικής από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, είναι η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας. Από το 1997 όμως, με την Συμφωνία της Βουδαπέστης, δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μεταξύ δήμων και συντονιστικών γραφείων, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού ή άλλων κρατικών πολιτισμικών φορέων για την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκδηλώσεων αλλά και την στενότερη συνεργασία και πανευρωπαϊκή προβολή των εκδηλώσεων και υποστηρικτών.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.
Το δίκτυο των μεγάλων αυτών Ευρωπαϊκών Δήμων (Παρίσι, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρώμη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Πράγα, Μιλάνο, Σαραγόσα, Λοζάννη, Γενεύη, Κωνσταντινούπολη, Λίβερπουλ, Νάπολη, Λουξεμβούργο κ.α.), υποστηριζόμενο πάντα από τα αντίστοιχα Υπουργεία Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προώθησε δυναμικά τη γιορτή και είναι σήμερα η μεγαλύτερη κοινή γιορτή στην Ευρώπη. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2002 καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις στην Ευρώπη συντονισμένες από το πολιτιστικό δίκτυο της "Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής" και άλλες 15.000 σε όλο τον κόσμο!

Κάθε χρόνο την 21η Ιουνίου ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα.

Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter