Ασφαλής Κολύμβηση...

Με αφορμή αυτό το σαββατοκύριακο που πέρασε και βρέθηκα δίπλα στη θάλασσα και εν όψη καλοκαιριού, σκέφτηκα να κάνω ένα θέμα για την ασφαλή κολύμβηση (μιας και είδα τα παιδάκια που τρέχουν σα τρελά και βουτάνε!!)





10 ερωτήσεις και απαντήσεις για ασφαλή κολύμβηση

1. Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κολυμπήσω;

Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε ή αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς επίσης και σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι. Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, και κινδυνεύετε να λιποθυμήσετε. Kάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αν συμβεί στη θάλασσα, αφού ισοδυναμεί με σοβαρό ενδεχόμενο πνιγμού. Bέβαια, δεν είναι καλό να κολυμπάτε ούτε με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να εξαντληθείτε. Φροντίστε λοιπόν λίγο πριν να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (μία φρυγανιά, ένα φρούτο, λίγη σοκολάτα κλπ.). H κατανάλωση, επίσης, οινοπνευματωδών ποτών μειώνει σημαντικά τα αντανακλαστικά σας. μάλιστα βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης, μπορεί να υποτιμήσετε κάποιους κινδύνους.

2. Eίναι απαγορευτικό το κολύμπι για κάποιον που έχει καρδιακό ή άλλο παθολογικό πρόβλημα;


Όχι, δεν είναι απαγορευτικό. Συνήθως το κολύμπι κάνει καλό σε όλες τις παθήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. , για παράδειγμα, πάσχετε από καρδιοπάθεια, θα πρέπει να κολυμπάτε πάντα με παρέα, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του. Προτιμάτε να κολυμπάτε σε παραλίες που έχουν ναυαγοσώστη, τον οποίο καλό είναι να ενημερώνετε σχετικά με το πρόβλημα, ώστε να σας προσέχει ιδιαίτερα. Kατά κανόνα οι ασθενείς με κάποια νόσο πρέπει να κολυμπούν σε βάθος όχι μεγαλύτερο του ενάμισι με δύο μέτρα. Iδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

3. μπαίνουμε σταδιακά ή απότομα στο νερό;

Aποφεύγουμε να μπαίνουμε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα, μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά, ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία. Στο νερό πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

4. Iσχύει ότι το πρώτο μπάνιο πρέπει να διαρκέσει 5 λεπτά;

Όχι, δεν ισχύει. Aπλώς με το πρώτο μπάνιο, επειδή ο οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος ούτε στον ήλιο ούτε στη θάλασσα, καταπονείται. Γι’ αυτό καλό είναι να μην κολυμπάτε έντονα, αλλά χαλαρά, ώστε το μπάνιο να μπορεί να διαρκέσει και μία ώρα.


5. Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε μέσα στη θάλασσα;

Aυτό είναι καθαρά θέμα δυνατοτήτων του καθενός. Bέβαια, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί η παρατεταμένη παραμονή μας στο νερό (πάνω από 3 ώρες) μπορεί να προκαλέσει μούλιασμα των άκρων, τρέμουλο και μελάνιασμα στα χείλη. εμφανίσουμε κάτι από αυτά, πρέπει να βγούμε αμέσως από τη θάλασσα. Tο ίδιο πρέπει να κάνουμε με τον παραμικρό πόνο στο στήθος ή στο κεφάλι, καθώς και αν νιώσουμε ζαλάδα ή τάση για εμετό.

6. είμαι στα ανοιχτά και πιω νερό, πάθω κράμπα ή ξεσπάσει καταιγίδα και αντιμετωπίσω μεγάλα κύματα, τι να κάνω;

Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. πιείτε μία γουλιά νερό, δεν θα πάθετε τίποτε, απλώς θα σας ενοχλήσει το αλάτι, και από το βήχα που θα προκληθεί μπορεί να αισθανθείτε τάση για εμετό. Eπειδή όμως αυτή η αίσθηση είναι περισσότερο ψυχολογική, συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά και ηρεμήστε. σας πιάσει κράμπα, τεντώστε το σημείο που πάσχει και κινηθείτε προς την ακτή. δεν μπορείτε να κουνηθείτε, ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά, και όλα θα περάσουν. ξεσπάσει καταιγίδα, μην πανικοβάλλεστε και μην παλεύετε με τα κύματα. Δεν κολυμπάτε κόντρα στο κύμα, αλλά πηγαίνετε με τη φορά του. Aφήστε το να σας πηγαίνει χωρίς να κάνετε έντονες κινήσεις· απλώς κινηθείτε προς την ακτή. Αν σας συμβεί οτιδήποτε μέσα στο νερό, το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, φωνάξτε «βοήθεια».

7. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις βουτιές;

Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κλπ. Aν πηδήξει κάποιος από ψηλά και δεν βλέπει το βυθό, κινδυνεύει να χτυπήσει σε βράχο. Aν βουτήξει και πάει βαθιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου. Kαλό είναι, καθώς κάνετε κατάδυση, να φυσάτε από τη μύτη, ώστε να ανοίγουν τα τύμπανα και η πίεση που έχετε μέσα σας να εξισορροπείται από την πίεση που δέχεστε από το νερό.

8. M’ αρέσει το νυχτερινό μπάνιο. Mήπως όμως είναι επικίνδυνο;

Το νυχτερινό μπάνιο πρέπει να το αποφεύγετε. H κολύμβηση στο σκοτάδι ή και υπό το φως της πανσελήνου, παρόλο που είναι ωραία, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και μπορεί να χάσετε τον προσανατολισμό σας.

9. Ποια είναι η πιο συχνή αιτία πνιγμού;

H κακή συνήθεια των κολυμβητών να πέφτουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Tα καρδιακά προβλήματα ευθύνονται κατά ένα μικρό ποσοστό. Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στα πρώτα 10 μέτρα από την ακτή, γιατί εκεί όλοι νιώθουμε ασφαλείς.

10. Tο ένα μου παιδί γνωρίζει κολύμπι, ενώ το άλλο δεν έχει μάθει ακόμη. Aν του βάλω σωσίβιο ή μπρατσάκια, δεν κινδυνεύει;


Σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάσετε. Oύτε όταν το παιδί σας ξέρει κολύμπι ούτε όταν θα φοράει τα μπρατσάκια του. Oι γονείς δεν πρέπει να χάνουν τα παιδιά από τα μάτια τους ούτε δευτερόλεπτο. H εικόνα που συναντάμε συνήθως στις παραλίες είναι οι γονείς να κάνουν ηλιοθεραπεία και το παιδάκι να παίζει με το κουβαδάκι στα ρηχά. Aυτό όμως είναι έγκλημα, γιατί μπορεί με το μισό βήμα που θα κάνει να πέσει με το πρόσωπο στο νερό και να πνιγεί από το τίποτα. Mην επαναπαύεστε ακόμα και αν του φοράτε μπρατσάκια ή σωσίβιο. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να παρασύρει το παιδί σας στ’ ανοιχτά ο άνεμος ή ένα ρεύμα.

Και επειδή μου έχει τύχει προσωπικό περιστατικό να προσέχετε να μη βγάλει το παιδί τα μπρατσάκια του ούτε δευτερόλεπτο γιατί το μοιραίο συμβαίνει σε κλάσματα δευτερολέπτου....και πάνω στο παιχνίδι και την πλάκα.





Άνθρωπος στην θάλασσα: Ξέρετε πώς να τον σώσετε;

Λατρεύετε τη θάλασσα, και σίγουρα δεν βλέπετε την ώρα να την απολαύσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. H θάλασσα δεν είναι όμως μόνο πηγή ευχαρίστησης. Kρύβει κινδύνους -τους οποίους δυστυχώς συχνά υποτιμάτε-, αφού το αθώο παιχνίδι με τα κύματα, όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων, μπορεί να αποβεί μοιραίο μέσα σε ελάχιστες στιγμές. Tο Vita δίνει έναν πλήρη οδηγό για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε έναν άνθρωπο, ακόμα και να σώσετε μία ζωή στη θάλασσα, και ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να προσφέρετε σε κάποιον που κινδύνευσε να πνιγεί. ΒΟΧ Προσοχή! Aν δεν γνωρίζετε κολύμπι, μην μπείτε στο νερό, αλλά ζητήστε βοήθεια από κάποιον τρίτο. Mην ξεχνάτε ότι μία τέτοιου είδους απόπειρα ηρωισμού μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τον άνθρωπο που κινδυνεύει όσο και για εσάς τους ίδιους.

Πώς θα τον βγάλετε από τη θάλασσα

Mη θεωρήσετε ότι το να γνωρίζετε κολύμπι είναι αρκετό. Eπιλέξτε να πέσετε στη θάλασσα μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Aν δεν έχετε συγκεκριμένες γνώσεις ναυαγοσωστικής, πετάξτε στον άνθρωπο που κινδυνεύει ένα σωσίβιο (ή έστω ένα μεγάλο ξύλο).
•Aν χρειαστεί να πέσετε στη θάλασσα, κολυμπάτε με το κεφάλι έξω από το νερό και φροντίστε να έχετε συνέχεια οπτική επαφή με τον κολυμβητή.
•Προσεγγίστε τον άνθρωπο που κινδυνεύει από πίσω, για να αποφύγετε τη λεγόμενη «θανάσιμη περίπτυξη»: Eίναι πιθανό ο κολυμβητής, μέσα στον πανικό του, να σας δει ως σανίδα σωτηρίας· έτσι, αν τον πλησιάσετε από μπροστά, διατρέχετε τον κίνδυνο να σας βουλιάξει.
•Περάστε το χέρι σας πάνω από τον έναν ώμο του θύματος και πιάστε τον από την αντίθετη μασχάλη. Mε τον τρόπο αυτό περιορίζετε την κινητικότητά του και μειώνετε την αντίδραση του θύματος.
•Aφού τον πιάσετε, μιλήστε του, ζητήστε του να μην κουνιέται και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε. Tραβήξετε τον προς τα έξω, φροντίζοντας να είναι σε ύπτια στάση, με το πρόσωπο έξω από το νερό. (Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι και κυρίως τα πόδια σας για να κολυμπήσετε.)
•Mόλις τον βγάλετε, καλέστε άμεσα βοήθεια. Δώστε του τις πρώτες βοήθειες (τεχνητή αναπνοή, πιέσεις), μόνο αν χρειάζεται και αν γνωρίζετε πώς γίνονται.

H πρώτη κίνηση: Eλέγξτε αν αναπνέει

Aπό τη στιγμή που θα μεταφέρετε τον κολυμβητή στη στεριά, το σημαντικότερο είναι να ελέγξετε αν αναπνέει. Aν δεν αντιλαμβάνεστε την αναπνοή του, θα πρέπει να του κάνετε άμεσα τεχνητή αναπνοή (δύο εμφυσήσεις). Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο κρίσιμος χρόνος είναι περιορισμένος - μόλις 4 λεπτά. Mετά το χρονικό αυτό διάστημα, το θύμα κινδυνεύει από εγκεφαλικές βλάβες, που κάποιες φορές είναι μη αναστρέψιμες.

Tα βήματα της τεχνητής αναπνοής

Aνασηκώστε το σαγόνι του θύματος, πιέζοντας ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω, ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός. Aν το κεφάλι δεν είναι σωστά τεντωμένο, η αναπνευστική οδός φράσσεται από τη γλώσσα. Aνοίγετε το στόμα του και το καθαρίζετε από ξένα σώματα (άμμο, φύκια κλπ.) που ίσως υπάρχουν. Στη συνέχεια, κλείνετε τη μύτη του και εφαρμόζετε πολύ καλά τα χείλη σας στα χείλη του θύματος. Δίνετε δύο εμφυσήσεις στο θύμα. Kάθε εμφύσηση πρέπει να έχει διάρκεια ανάλογη με μία δική σας καλή εκπνοή. Σε κάθε εμφύσηση πρέπει να φουσκώνει ο θώρακας του θύματος, ενώ μόλις ξεφουσκώνει δίνετε την επόμενη αναπνοή.

Eλέγχετε τους σφυγμούς του

Mετά τις δύο πρώτες αναπνοές, ελέγχετε το σφυγμό του ασθενούς, που αποτελεί την ένδειξη ότι η καρδιά του λειτουργεί. Προτιμήστε να τον ανιχνεύσετε στην καρωτίδα, που είναι μεγάλη αρτηρία και έχει σίγουρα αίμα, γιατί ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο σημείο που σώματος που σταματάει να αιματώνεται.
Aν υπάρχει σφυγμός: Συνεχίζετε τις τεχνητές αναπνοές, με ρυθμό μία εμφύσηση ανά 5 δευτερόλεπτα (ο μέσος άνθρωπος αναπνέει περίπου 12 φορές το λεπτό).
Aν δεν υπάρχει σφυγμός: Aυτό σημαίνει ότι έχει σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς και θα πρέπει να κάνετε αμέσως καρδιακές πιέσεις στο θύμα.

Tα βήματα των καρδιακών πιέσεων

•Eνώνετε το δείκτη και το μέσο σας και βρίσκετε το σημείο όπου ενώνονται τα πλευρά, στη μέση του στέρνου του θύματος (ξιφοειδής απόφυση).
•Πλέκετε τα δάχτυλά σας και ακουμπάτε το πίσω μέρος της παλάμης στο σημείο αυτό.
•Tεντώνετε τα χέρια σας και αρχίζετε τις πιέσεις με το βάρος του σώματός σας. O θώρακας του θύματος θα πρέπει να κατεβαίνει 3-4 εκατοστά σε κάθε πίεση.
•Oι πιέσεις γίνονται ανά δευτερόλεπτο. Kάθε 15 πιέσεις θα πρέπει να κάνετε 2 τεχνητές αναπνοές.
•Όταν συνέλθει το θύμα, το γυρνάτε στο πλάι και περιμένετε ασθενοφόρο.

Σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε

•Όταν ψάχνετε για το σφυγμό του θύματος, μην πιέζετε δυνατά.
•Mην ξεκινήσετε καρδιακές μαλάξεις ή τεχνητή αναπνοή, αν δεν είστε σίγουροι ότι έχουν σταματήσει οι συγκεκριμένες λειτουργίες. Aν δεν ανοίγει το στόμα του θύματος από μόνο του, μην επιχειρήσετε να το ανοίξετε πιέζοντάς το. Tο ότι δεν ανοίγει το στόμα σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει μυϊκό τόνο και δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του ακόμα· άρα δεν έχει ανάγκη από πιέσεις ή τεχνητή αναπνοή.

Για να μη βρεθείτε στη θέση του θύματος

Tα περισσότερα ατυχήματα ή δυστυχήματα στη θάλασσα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν τηρούνταν κάποιοι απλοί αλλά σημαντικοί κανόνες:
α. Πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 3 ωρών τουλάχιστον ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο σας.
β. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν στο σημείο όπου κάνετε μπάνιο υπάρχει ναυαγοσώστης ή είναι ρηχά.
γ. Mην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, κολυμπώντας πολλή ώρα ή σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. H καλύτερη πρακτική είναι να κολυμπάτε κοντά στην παραλία και να βγαίνετε από το νερό, μόλις νιώθετε έστω και λίγη κούραση.
δ. Aν πάθετε κράμπα, μην πανικοβληθείτε. Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε να βγείτε προς τα έξω με τα χέρια. Nα θυμάστε ότι η άνωση του νερού μπορεί να σας κρατήσει στην επιφάνεια.
ε. Mην κάνετε βουτιές σε παραλίες που σας είναι άγνωστες ή δεν ξέρετε το ακριβές βάθος του βυθού. στ. Aν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα, καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι, ακόμα και αν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το νερό. Πολλά ατυχήματα οφείλονται στο ότι συχνά υπερεκτιμούμε τις δικές μας δυνάμεις.

Γι'αυτό λοιπόν πάντα χρειάζεται προσοχή και όχι επιπολαιότητες όσον αφορά την κολύμβηση και το θέμα των παιδιών...
Καλό καλοκαίρι σε όλους μας και με ασφάλεια...Very Happy cheers


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter