Τέλος στον ρατσισμό στην κούνια βάζει η Ιταλία


Ο ρατσισμός είναι παντού γύρω μας και εκδηλώνεται ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένεις... Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία επιχειρεί να βάλει φρένο στο ρατσισμό στην κούνια, απαγορεύοντας την υιοθεσία παιδιών σε υποψήφιους γονείς που παραγγέλνουν παιδιά κατά βούληση.

Ακατάλληλους για να υιοθετήσουν παιδιά κρίνει το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, όσους επίδοξους γονείς ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μεν παιδιά, θέτοντας δε περιορισμούς ως προς το χρώμα του δέρματος τους, την εθνικότητα τους ή τα γενετικά τους χαρακτηριστικά.

Η απόφαση έρχεται μετά την αίτηση ενός ζευγαριού Σικελών, οι οποίοι είχαν ζητήσει να υιοθετήσουν παιδάκι, θέτοντας όμως τον περιορισμό του να μην είναι μαύρο και να κατάγεται από ευρωπαϊκή χώρα. Το δικαστήριο της Κατάνια στο οποίο είχαν προσφύγει οι νεαροί Σικελοί για την υιοθεσία ενέκρινε το αίτημα τους, το Ακυρωτικό Δικαστηριο όμως ήρε την απόφαση, βάζοντας οριστικά τέλος στις υιοθεσίες από ρατσιστές.


«Σε περιπτώσεις όπως αυτή του ζευγαριού από τη Σικελία, δεν οφείλει μόνο να εξαλείψει τον οποιοδήποτε περιορισμό τίθεται από τους επίδοξους γονείς, αλλά θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο ένας άνθρωπος που διαχωρίζει με ρατσιστικά κριτήριο τα παιδιά, είναι ικανός για να γίνει γονέας, υιοθετώντας ένα παιδί», λέει η δικαστής του ιταλικού Ακυρωτικού Δικαστήριου, Maria Rosaria San Giorgiο, η οποία και γνωμοδότησε επί της υπόθεσης.

Επισημαίνει επίσης πως όλα τα παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν κουβαλάνε ήδη στην πλάτη τους κάποιο «βαρύ φορτίο» και για αυτό είναι απαραίτητο να βρουν μια νέα οικογένεια που θα τα αγκαλιάσει με ευαισθησία.


Σύμφωνα με το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να ευαισθητοποιήσουν τα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν παιδάκι ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν οποιοδήποτε παιδί, ακόμη κι αν δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτούς. Οι δυνητικοί γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να απελευθερωθούν από τους δισταγμούς που μπορεί να έχουν πριν τους δοθεί ένα παιδί, καθώς πιθανές εκδηλώσεις ξενοφοβίας από μεριάς τους μπορεί να επηρεάσουν την προσαρμογή του παιδιού στη νέα τάξη πραγμάτων, σημειώνει στην απόφαση του το Δικαστήριο.


Την υπόθεση έστειλε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο η οργάνωση Amici dei Bambini (Φίλοι των Παιδιών), η οποία δραστηριοποιείται στη γειτονική μας Ιταλία, στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση δίνει εδώ και 10 περίπου χρόνια μια σκληρή μάχη για να ανοίξει την πόρτα της υιοθεσίας σε παιδιά ανεξαρτήτως φυλετικών προσδιορισμών, αντιδρώντας σε παλαιότερη απόφαση ιταλικού δικαστηρίου που είχε αποδεχτεί τον όρο που πολλά ζευγάρια έθεταν και δεν ήταν άλλος από τον προσδιορισμό του χρώματος του δέρματος του προς υιοθεσία παιδιού.


Η Ένωση Θετών Γονέων της Ιταλίας, από τη μεριά της τονίζει ότι το να γίνεσαι συνειδητά γονέας θα πρέπει να βασίζεται στην αγάπη και όχι στο χρώμα του δέρματος ενός παιδιού.


Σημειώνεται ότι περίπου 4,000 διακρατικές υιοθεσίες γίνονται κάθε χρόνο στην Ιταλία, με το 60% αυτών να αφορούν σε παιδιά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κολομβία, την Αιθιοπία και τη Βραζιλία. Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις υιοθεσίες οι Ιταλοί φαίνεται να μην προτιμούν παιδιά από το Βιετνάμ, την ίδια στιγμή που παιδιά από το Νεπάλ, την Καμπότζη, τη Μολδαβία και τη Βολιβία μένουν κυριολεκτικά στα
«αζήτητα».

http://tvxs.gr/

...είναι η πρώτη φορά, που ένα δικαστήριο παίρνει μια τέτοια απόφαση, ότι δηλαδή, ένας ρατσιστής δεν μπορεί γίνει καλός γονιός, πολύ ελπιδοφόρο το μήνυμα.
αξίζουν, πολλά συγχαρητήρια στη δικαστή Maria Rosaria San Giorgiο. ελπίζω, να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες όπου κάποιοι προκειμένου να υιοθετήσουν παιδί προβάλλουν απαράδεκτα αιτήματα, λες και παραγγέλνουν οικιακές συσκευές!!!


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
hit counter
free web hit counter